Het fonds streeft naar een duurzame vermogensaangroei, streeft een nominaal rendement na en is hierbij niet gehouden aan het volgen van de benchmark. Het fonds investeert voornamelijk in andere fondsen die zowel in aandelen, obligaties, schuldbewijzen, geldmarktproducten, alternatieve beleggingen, cash en andere roerende waarden kunnen investeren. De investeringen gebeuren op de principes van “investeren met een veiligheidsmarge” waarbij op basis van fundamentele bottom-up analyse gezocht wordt om structureel kapitaalsverlies op termijn te vermijden.
Investeren met een veiligheidsmarge betekent dat de investeringen binnen het investeringsproces gekenmerkt worden door een lage of onbestaande schuldpositie, een sterk en duurzaam businessmodel, een performante bedrijfsleiding, stabiele cash flows en bovenal een voldoende lage beursnotering bij aankoop.
Het fonds vervolledigt het aanbod van Truncus. De ankerinvesteerders zijn, naast het management van Truncus, ook een aantal vermogende families waar er reeds een jarenlange duurzame relatie mee opgebouwd is. Met de investeringsaanpak van het Truncus Best Selection Fund streeft Truncus een vermogensaangroei na over een termijn van meer dan 5 jaar.
Bijkomend kan het fonds investeren in individuele obligaties of individuele aandelen, in met aandelen gelijk te stellen effecten zoals warrants, in financiële derivaten zoals opties en in liquide middelen of geldmarktinstrumenten en in fondsen onder de vorm van trackers. Door de bestemming van de investeringen is er geen bescherming van het geïnvesteerde kapitaal. De NIW (Netto Inventaris Waarde) is een weerspiegeling van de onderliggende waarden die in het fonds worden aangehouden. De NIW kan geconsulteerd worden op www.beama.be.
Het fonds kan in beperkte mate gebruik maken van financiële derivaten. Enerzijds houdt deze beperking in dat financiële derivaten kunnen worden gebruikt om de beleggingsdoelstellingen te helpen verwezenlijken (bijvoorbeeld om binnen het kader van de beleggingsstrategie de blootstelling aan één of meerdere marktsegmenten te verhogen of te verlagen). Anderzijds kunnen financiële derivaten gebruikt worden om de gevoeligheid van de portefeuille voor een bepaald marktgegeven op te heffen (zoals de bescherming tegen dalende markten).
De obligaties en schuldbewijzen waarin het compartiment belegt, worden uitgegeven door alle types emittenten: staten, territoriale publiekrechtelijke lichamen, internationale publiekrechtelijke instellingen en bedrijven. Er is geen minimum rating vereist.
U kan op elke Belgische beursdag intekenen op deelbewijzen van het fonds of op eenvoudig verzoek de terugbetaling van zijn deelbewijzen verkrijgen. De orders worden wekelijks afgesloten op dinsdag en de berekening van de koers gebeurt wekelijks op donderdag. Aangezien dit fonds in aandelen, obligaties, trackers en andere beleggingsfondsen investeert, kan de waarde van het fonds sterk fluctueren. Er is geen eindvervaldatum, de looptijd van het fonds is bijgevolgd onbeperkt. Een beleggingshorizon van 5 jaar wordt aanbevolen.
Distributiedeelbewijzen keren jaarlijks een dividend uit, voorzover de resultaten van het fonds dit toelaten.
Alvorens te beslissen om te investeren in het compartiment dient men eerst het prospectus en de essentiële beleggersinformatie te lezen. U vindt deze documenten onder de wettelijke informatie. U kunt hieronder reeds het overzicht van de kosten en taksen raadplegen.
A-klasse | Geen minimum, voor natuurlijke personen en rechtspersonen |
T-klasse | Voor klanten bij Truncus Wealth NV |
I klasse | Minimum inschrijving: 2 500 000€, enkel voor professionele beleggers |
Instapvergoeding | Maximum 3% |
Uitstapvergoeding |
Maximum 0,5% |
Beheersvergoeding |
A klasse: 1,40% |
Lopende kosten |
A klasse: 2,31% |
Performance fee |
12,5% op de toename van de koers van de netto-inventariswaarde boven 5% op jaarlijkse basis. Voor meer informatie: zie prospectus |
Beurstaks | 0% (distributie) |
Roerende voorheffing | 30% op uitbetaalde dividenden |
Reynders Taks |
Meerwaardebelasting van 30% op de gerealiseerde meerwaarde van het vastrentend gedeelte van de distributiedeelbewijzen van een compartiment dat meer dan 10% van zijn vermogen heeft belegd in vastrentende producten. Het Truncus Best Selection Fund is een gemend fonds. De klant heeft de mogelijkheid om een verkooporder in te leggen en zijn participatie te verkopen. Indien dit gebeurt voordat het fonds de coupons van de obligaties uitgekeerd heeft, dan zit de verkoper met een mogelijke latente meerwaarde. Op deze meerwaarde is de Reynders taks van toepassing. |
Relevante risico's zijn marktrisico, rendementsrisico, wisselkoersrisico, kredietrisico, inflatierisico en kapitaalrisico.
Verdere informatie over risico's staat beschreven in het prospectus van de bevek.
Indien u een klacht zou hebben kan u steeds bij ons terecht via katrien.yde@truncus.eu of info@truncus.eu. Wij proberen klachten steeds snel en correct te behandelen. Mocht u niet tevreden zijn van onze verdere afhandeling, kan u steeds terecht bij Ombudsfin:
North Gate II, Koning Albert II-laan 8 bus 2,
1000 Brussel
Tel. : +32 2 545 77 70
Fax : +32 2 545 77 79
E-mail : Ombudsman@Ombudsfin.be
Pieter Van Neste heeft VGD Family Office, nu Truncus, eind 2001 opgestart en werd medezaakvoerder en partner in 2008. Pieter was voorheen werkzaam voor Bacob Bank – Artesia Services, als administrator van beleggingsfondsen en aansluitend als IT coördinator voor de afdeling beleggingsfondsen. Pieter is Bachelor in Bedrijfskunde met specialisatie in Accountancy en Fiscaliteit en haalde een Master in Gouvernementele Europese instanties (Hogeschool Gent). Hij is gehuwd en heeft 2 zonen.
Stefaan Vanden Berghe werd vennoot bij Truncus in 2013. Stefaan was voorheen werkzaam voor BBL – ING als kantoordirecteur en private banker. Hij vervolgde zijn loopbaan bij ABN AMRO waar hij verantwoordelijk was voor Adviesbeheer regio West-Vlaanderen en als senior Investment Advisor bij Puilaetco Dewaay Private Bankers, verantwoordelijk voor discretionair en adviesbeheer West-Vlaanderen en vast lid van het macro-economisch en strategisch comité en van het portfolio construction comité. Stefaan is Master in de Rechtsgeleerdheid (Universiteit Gent) en volgde een General Management Program aan Vlerick. Hij is gehuwd en heeft 4 kinderen.
Koen Steeland werd vennoot bij Truncus in 2013. Koen startte zijn loopbaan bij Petercam Asset Management. Voor hij verantwoordelijkheden opnam bij Truncus, was hij actief als zelfstandig financieel adviseur bij het familiale investeringsfonds QuaeroQ waar hij onder meer lid was van het investeringscomité. Koen is Master in Toegepaste Economische Wetenschappen (UFSIA), Master in Financial Management (FUNDP) en Bachelor in de Rechtsgeleerdheid (KULAK). Koen is gehuwd en heeft 3 kinderen.